Bezoek Hare Majesteit de koningin geeft tentoonstelling ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ extra adellijke allure

Bezoek Hare Majesteit de koningin geeft tentoonstelling ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ extra adellijke allure

Koningin Mathilde bracht donderdag een bezoek aan de tentoonstelling ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ in M-Museum Leuven. Meer dan 235 kunstwerken uit de vroegere Arenbergcollectie komen er voor het eerst weer samen. Dit bezoek is een kroon op het werk van de curatoren en het hele team. Ook voor ZDH Hertog Leopold Engelbert van Arenberg was het een blij weerzien. De families kennen elkaar goed, de koning is zelfs peter van de hertog zijn zoon.

Hoogdag voor het Arenberg Festival

Twee weken geleden opende de tentoonstelling ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ haar deuren. De expo in M-Museum Leuven gunt de bezoeker een unieke blik in de verzameling van de Arenbergs en herenigt vele topstukken die ooit de vertrekken van de adellijke woonverblijven van de familie Arenberg sierden. Een unieke reünie die de koningin niet aan zich liet voorbijgaan.

“Dit bezoek is voor de stad en voor alle medewerkers van de tentoonstelling een bijzondere erkenning voor het jarenlange werk dat voorafging“, zegt burgemeester Louis Tobback. Schepen van cultuur Denise Vandevoort valt hem bij: “Nooit eerder was er in ons land een stadsfestival dat de adel zó verrassend en diepgaand belicht als het Arenberg Festival dit najaar. De koningin geeft de tentoonstelling in museum M een extra adellijke allure.” Ook vicerector Bart Raymaekers is alvast trots: “Het bezoek van de koningin toont nog maar eens de omvang van deze expo aan. Ze had een grote belangstelling voor topwerken van onder meer Rubens en de partituur van Vivaldi.”

Oog in oog met een adellijke collectie

Na verwelkoming door ZDH hertog van Arenberg, burgemeester Louis Tobback, Minister van Staat Mark Eyskens, rector Luc Sels, vicerector Bart Raymaekers, schepen Denise Vandevoort en Peter Bary, algemeen directeur van M, kreeg de koningin uitvoerig uitleg bij enkele van de topwerken. Hertog Leopold Engelbert van Arenberg benadrukte nog eens het belang van deze tentoonstelling: “Deze tentoonstelling laat de bezoeker toe om in de geschiedenis te duiken. Op die manier hoop ik dat hij de wereld beter kan begrijpen en dus beter en onafhankelijk kan denken.”

Al vanaf de eerste zaal toonde de koningin haar interesse in de geschiedenis van de familie Arenberg en haar kunstcollectie. Zo wilde ze graag meer weten over het ruiterportret naar de hand van Van Dyck en vroeg ze uitvoerig naar het verhaal van de blinde hertog. Ook de zaal met de maskeradekostuums liet de koningin niet onberoerd. Ze vond het opmerkelijk hoe deze kostuums de tand des tijds hadden doorstaan. De handgeschreven partituur van Antonio Vivaldi kon ook op haar belangstelling rekenen. In de laatste zaal ging de blik van de koningin meteen richting de Arenberg Colcha. Ze was lovend over deze haarfijn geborduurde bedsprei.

Aan het einde van de rondleiding werd het hele team en het museum uitgebreid gefeliciteerd. Ook de talrijke omstaanders werden door de koningin aangemoedigd om de tentoonstelling ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ te bezoeken.

De tentoonstelling ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ kadert binnen het Arenberg Festival. Een initiatief van KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.

Contacteer ons
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & Co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Bart Raymaekers Vicerector KU Leuven & Co-voorzitter KU[N]ST Leuven
Lien De Keukelaere Coördinator, KU[N]ST Leuven vzw
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & Co-voorzitter KU[N]ST Leuven vzw
Bart Raymaekers Vicerector KU Leuven & Co-voorzitter KU[N]ST Leuven
Over Het Arenberg Festival

KU[N]ST Leuven pakt tussen 20 oktober 2018 en 20 januari 2019 uit met het festival 'Vijf eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa'. 

Het verhaal van de roemrijke adellijke familie Arenberg komt tot leven in groot totaalgebeuren, met een spectaculair openingsweekend op het Kasteelpark Arenberg in Heverlee, grote tentoonstellingen in M – Museum Leuven en in de Universiteitsbibliotheek plus een evenementenprogramma in en rond Leuven.