HONGAARSE STUDENT GERGELY GÁTHY WINT STUDENTENWEDSTRIJD FUTURING EUROPE

HONGAARSE STUDENT GERGELY GÁTHY WINT STUDENTENWEDSTRIJD FUTURING EUROPE

Hoe kijken studenten naar de toekomst van Europa? Met die vraag schreef Metaforum, de interdisciplinaire denktank van de KU Leuven, een studentenwedstrijd uit. Studenten van de KU Leuven werden uitgedaagd om na te denken over hun visie op Europa. Uit alle inzendingen selecteerde de jury drie laureaten, met als winnaar Gergely Gáthy, een Hongaarse student.

Woensdag 28 november werd tijdens het Futuring Europe Forum de winnaar van de studentenwedstrijd bekend gemaakt. De Hongaarse Erasmusstudent Gergely Gáthy is toch wel een opmerkelijke winnaar gezien de recente ontwikkelingen in het land. De jury loofde hem vooral omwille van zijn positieve en hoopvolle boodschap.

Als jonge twintiger werd hij in Hongarije geboren vlak na de democratisering van het land. “25 jaar geleden werd mijn generatie een mooie toekomst beloofd. Een toekomst met een sterk Europa.” Helaas begint hij te vrezen dat deze mooie toekomst uit elkaar zal spatten. Een van de manieren om te werken aan een verenigd Europa, zo stelt hij, is door te werken aan een betere Europese identiteit. “Hoe kunnen we een sterk Europa verwachten als er geen échte Europeanen zijn?”. Zijn speech was vooral een positieve oproep om de droom van een inclusief en verenigd Europa niet op te geven.

De Hongaarse student mocht zijn speech voordragen aan een volle zaal. Ook Anne Applebaum en Z.D.H. hertog Leopold van Arenberg waren aanwezig. Naast zijn voordracht kreeg hij een geldprijs uit handen van de hertog.

Dit evenement vond plaats naar aanleiding van het Arenberg Festival, een initiatief van KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.

Over Het Arenberg Festival

KU[N]ST Leuven pakt tussen 20 oktober 2018 en 20 januari 2019 uit met het festival 'Vijf eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa'. 

Het verhaal van de roemrijke adellijke familie Arenberg komt tot leven in groot totaalgebeuren, met een spectaculair openingsweekend op het Kasteelpark Arenberg in Heverlee, grote tentoonstellingen in M – Museum Leuven en in de Universiteitsbibliotheek plus een evenementenprogramma in en rond Leuven.