OPENING TENTOONSTELLINGEN ‘MACHT EN SCHOONHEID. DE ARENBERGS’ EN ‘ADELLIJK WONEN’

OPENING TENTOONSTELLINGEN ‘MACHT EN SCHOONHEID. DE ARENBERGS’ EN ‘ADELLIJK WONEN’

Woensdag 24 oktober 2018 — Leuven – 24 oktober 2018

Een unieke inkijk in het leven van een adellijke familie

De familie Arenberg behoorde vijf eeuwen lang tot de hoge adel van de Lage Landen. De combinatie van hun macht, financiële welstand en passie voor kunst en cultuur resulteerde in een reeks collecties die zowel qua omvang als kwaliteit ronduit indrukwekkend te noemen zijn. De expo ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ in M - Museum Leuven brengt nu meer dan 230 kunstwerken en nooit eerder getoonde documenten samen in een unieke reünie om het verhaal van de Arenbergs te vertellen. Op hetzelfde moment opent ook de expo ‘Adellijk wonen. Het kasteel van Heverlee, van Croÿ tot Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek die de bijzondere bouwgeschiedenis van het Arenbergkasteel in Heverlee vertelt, aan de hand van talrijke uitzonderlijke en nooit eerder getoonde stukken.

 

Macht en Schoonheid. De Arenbergs, M - Museum Leuven

Een eenmalige reünie van topnamen als Rubens, Jordaens, Veronese, Vivaldi en Dürer

Al sinds de 16de eeuw kan de familie Arenberg zich tot de hoge Europese adel rekenen. De Arenbergs drukten hun stempel op Europa als veldheren en diplomaten, maar ook als ondernemers en kunstliefhebbers. De tentoonstelling in M belicht die verschillende facetten aan de hand van kunstwerken en nooit eerder getoonde documenten uit binnen- en buitenland. Zo krijg je als bezoeker een beeld van het wel en wee van een roemrijke adellijke familie, hun politieke en militaire lotgevallen, hun economische impact, hun kosmopolitische levensstijl en hun bijzondere interesse voor kunst en cultuur.

Internationale kunstcollectie

De kunstcollectie van de Arenbergs raakte in de loop van de 20ste eeuw verspreid. Kunstwerken met het keurmerk Arenberg vind je wereldwijd in privécollecties en musea zoals de National Portrait Gallery in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De tentoonstelling in M brengt een select aantal stukken uit de voormalige Arenbergcollectie voor het eerst samen. Blikvangers van o.a. Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met preciosa en archiefstukken, zoals een nooit eerder getoonde handgeschreven partituur van Vivaldi en de perkamenten rol Rouleau d'Arenberg. Tot slot presenteert de tentoonstelling een collectie baljurken, maskeradekostuums en kostbaar interieurtextiel van de familie Arenberg.

Curatoren: Peter Carpreau (M – Museum Leuven), Mark Derez en Anne Verbrugge (KU Leuven)

Adellijk Wonen, Universiteitsbibliotheek KU Leuven

Een bijzondere blik op het kasteel van Arenberg

Op een boogscheut van M opent op hetzelfde moment de expo ‘Adellijk wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek die niet alleen de unieke bouwgeschiedenis van het kasteel belicht, maar ook de architecturale dromen van de kasteelheren oproept.

Als bezoeker word je bij binnenkomst onmiddellijk terug meegenomen in de tijd. Via een immersieve installatie met beeld en geluid ervaar je zelf het leven op het kasteel en de verschillende bouwfasen ervan.

Het kasteelleven onder de Arenbergs aan het begin van de 20ste eeuw, met zijn complexe organisatie in upstairs en downstairs, wordt dan weer geëvoceerd met unieke foto’s uit privé- en Universiteitsarchief.

De topstukken van deze tentoonstelling zijn onder meer de ‘Albums van Croÿ’ met kostbare schilderijtjes op perkament, een ‘blauw’ zicht op de stad Beaumont, een piepklein verlucht manuscript van Petrus Angeli en een tot nu toe onbekend graduale met koorgezangen uit het begin van de zestiende eeuw.

Curatoren: Krista De Jonge en Sanne Maekelberg (KU Leuven)

Arenberg Festival

De tentoonstellingen ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ en ‘Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg’ maken deel uit van het Arenberg Festival. Met meer dan 30 activiteiten stroomt er dit najaar blauw bloed door Leuven en de regio.

Voor het volledige programma: www.arenbergleuven.be

Het Arenberg Festival is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad en de KU Leuven.

 

 

Atelier Anthony van Dyck, Ruiterportret van Albrecht van Arenberg. KU Leuven, Kunstpatrimonium © KU Leuven - Bruno Vandermeulen
Maskeradekostuum, Brussel, voor 1783. KU Leuven, Kunstpatrimonium © KU Leuven – Stany Dederen
Anoniem, Zuidelijke Nederlanden, The Somerset House Conference, 1604 © Londen, National Portrait Gallery
Frans Floris, Het Ontwaken van de Kunsten, 1559 © Ponce, Museo de Arte
De rol van Arenberg, omstreeks 1300. Particuliere verzameling © Edingen, Studio Berger
Indo-Europese sprei of colcha met de geschiedenis van Phaeton, van Arion en het leven en de werken van Hercules.  Bengalen, Hugli-regio, eerste helft 17de eeuw. Particuliere verzameling © KU Leuven - Imaging Lab
Antonio Vivaldi, S’odo quel rio che mormora, aria uit de opera L’inganno trionfante in amore, Venezia, 1725.<br/>Edingen, Arenberg Foundation © KU Leuven - foto Bruno Vandermeulen
Peter Paul Rubens, Jonge vrouw met krullend haar, omstreeks 1618-1620 © Los Angeles, Hammer Museum
Paolo Veronese en atelier, Christus en de Samaritaanse vrouw, omstreeks 1585 © Kunsthistorisches Museum Wien
Paolo Veronese en atelier, Lot en zijn dochters, omstreeks 1585 © Kunsthistorisches Museum Wien
Kunst Stuck Albrecht Dürers. Verzamelalbum uit de late zestiende eeuw met meer dan tweehonderd gravures van Albrecht Dürer. Particuliere verzameling © KU Leuven - Imaging Lab​
Zaalzicht Macht en Schoonheid
Zaalzicht Macht en Schoonheid
Zaalzicht Macht en Schoonheid
Zaalzicht Macht en Schoonheid
Zaalzicht Macht en Schoonheid
Zaalzicht Macht en Schoonheid
Zaalzicht Macht en Schoonheid
Perspectiefzicht op het kasteel te Heverlee © KU Leuven, Universiteitsarchief
"Blauw" zicht op Beaumont © Privéverzameling
Heverleebos © KU Leuven, Universiteitsarchief
Gouden munt © Privéverzameling
Gouden munt © Privéverzameling
Verlucht handschrift Petrus Angeli, 1582 © KU Leuven Bibliotheken, Bijzondere Collecties
Tapijt met zicht op het kasteel te Heverlee © Privéverzameling
Hertogelijk park van Heverlee – Leuven. Affiche Vlaamsche kermis © Brussel, Algemeen Rijksarchief
Salle héraldique. Anoniem, Gewelfschildering kasteel van Heverlee, ca. 1612
Pierre de Bersacques, Het kasteel in Heverlee, ca. 1596 © KU Leuven, Universiteitsarchief
Maquette kasteel van Heverlee ‘architecturale droom’
Teaser digitale view van 2D naar 3D
© Priveverzameling
© Priveverzameling
© Priveverzameling
Philippe Mertens Pers en communicatie M – Museum Leuven
Marleen Reynders Persverantwoordelijke Universiteitsbibliotheek Leuven