OPENING TENTOONSTELLINGEN ‘MACHT EN SCHOONHEID. DE ARENBERGS’ EN ‘ADELLIJK WONEN’

OPENING TENTOONSTELLINGEN ‘MACHT EN SCHOONHEID. DE ARENBERGS’ EN ‘ADELLIJK WONEN’

Leuven – 24 oktober 2018

Een unieke inkijk in het leven van een adellijke familie

De familie Arenberg behoorde vijf eeuwen lang tot de hoge adel van de Lage Landen. De combinatie van hun macht, financiële welstand en passie voor kunst en cultuur resulteerde in een reeks collecties die zowel qua omvang als kwaliteit ronduit indrukwekkend te noemen zijn. De expo ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ in M - Museum Leuven brengt nu meer dan 230 kunstwerken en nooit eerder getoonde documenten samen in een unieke reünie om het verhaal van de Arenbergs te vertellen. Op hetzelfde moment opent ook de expo ‘Adellijk wonen. Het kasteel van Heverlee, van Croÿ tot Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek die de bijzondere bouwgeschiedenis van het Arenbergkasteel in Heverlee vertelt, aan de hand van talrijke uitzonderlijke en nooit eerder getoonde stukken.

 

Macht en Schoonheid. De Arenbergs, M - Museum Leuven

Een eenmalige reünie van topnamen als Rubens, Jordaens, Veronese, Vivaldi en Dürer

Al sinds de 16de eeuw kan de familie Arenberg zich tot de hoge Europese adel rekenen. De Arenbergs drukten hun stempel op Europa als veldheren en diplomaten, maar ook als ondernemers en kunstliefhebbers. De tentoonstelling in M belicht die verschillende facetten aan de hand van kunstwerken en nooit eerder getoonde documenten uit binnen- en buitenland. Zo krijg je als bezoeker een beeld van het wel en wee van een roemrijke adellijke familie, hun politieke en militaire lotgevallen, hun economische impact, hun kosmopolitische levensstijl en hun bijzondere interesse voor kunst en cultuur.

Internationale kunstcollectie

De kunstcollectie van de Arenbergs raakte in de loop van de 20ste eeuw verspreid. Kunstwerken met het keurmerk Arenberg vind je wereldwijd in privécollecties en musea zoals de National Portrait Gallery in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De tentoonstelling in M brengt een select aantal stukken uit de voormalige Arenbergcollectie voor het eerst samen. Blikvangers van o.a. Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met preciosa en archiefstukken, zoals een nooit eerder getoonde handgeschreven partituur van Vivaldi en de perkamenten rol Rouleau d'Arenberg. Tot slot presenteert de tentoonstelling een collectie baljurken, maskeradekostuums en kostbaar interieurtextiel van de familie Arenberg.

Curatoren: Peter Carpreau (M – Museum Leuven), Mark Derez en Anne Verbrugge (KU Leuven)

Adellijk Wonen, Universiteitsbibliotheek KU Leuven

Een bijzondere blik op het kasteel van Arenberg

Op een boogscheut van M opent op hetzelfde moment de expo ‘Adellijk wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek die niet alleen de unieke bouwgeschiedenis van het kasteel belicht, maar ook de architecturale dromen van de kasteelheren oproept.

Als bezoeker word je bij binnenkomst onmiddellijk terug meegenomen in de tijd. Via een immersieve installatie met beeld en geluid ervaar je zelf het leven op het kasteel en de verschillende bouwfasen ervan.

Het kasteelleven onder de Arenbergs aan het begin van de 20ste eeuw, met zijn complexe organisatie in upstairs en downstairs, wordt dan weer geëvoceerd met unieke foto’s uit privé- en Universiteitsarchief.

De topstukken van deze tentoonstelling zijn onder meer de ‘Albums van Croÿ’ met kostbare schilderijtjes op perkament, een ‘blauw’ zicht op de stad Beaumont, een piepklein verlucht manuscript van Petrus Angeli en een tot nu toe onbekend graduale met koorgezangen uit het begin van de zestiende eeuw.

Curatoren: Krista De Jonge en Sanne Maekelberg (KU Leuven)

Arenberg Festival

De tentoonstellingen ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ en ‘Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg’ maken deel uit van het Arenberg Festival. Met meer dan 30 activiteiten stroomt er dit najaar blauw bloed door Leuven en de regio.

Voor het volledige programma: www.arenbergleuven.be

Het Arenberg Festival is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad en de KU Leuven.

 

 

Contacteer ons
Philippe Mertens Pers en communicatie M – Museum Leuven
Marleen Reynders Persverantwoordelijke Universiteitsbibliotheek Leuven
Philippe Mertens Pers en communicatie M – Museum Leuven
Marleen Reynders Persverantwoordelijke Universiteitsbibliotheek Leuven
Over Het Arenberg Festival

KU[N]ST Leuven pakt tussen 20 oktober 2018 en 20 januari 2019 uit met het festival 'Vijf eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa'. 

Het verhaal van de roemrijke adellijke familie Arenberg komt tot leven in groot totaalgebeuren, met een spectaculair openingsweekend op het Kasteelpark Arenberg in Heverlee, grote tentoonstellingen in M – Museum Leuven en in de Universiteitsbibliotheek plus een evenementenprogramma in en rond Leuven.