Het Arenberg Festival: 4 primeurs tijdens het grootste stadsfestival ooit over de adel in België

Nooit eerder was er in ons land een stadsfestival dat de adel zó verrassend en diepgaand belicht als het Arenberg Festival dit najaar. Met maar liefst 30 heel uiteenlopende activiteiten stroomt er drie maanden lang blauw bloed door Leuven en de regio. 

Centraal staan de Arenbergs, een bekende adellijke familie. Het Arenbergkasteel in Heverlee was één van hun favoriete verblijfplaatsen, maar hun invloed reikte tot ver daarbuiten. Vijf eeuwen lang waren deze markante figuren niet weg te denken van het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel. Die veelzijdigheid komt dit najaar tot leven.

Het Arenberg Festival (www.arenbergleuven.be) kiest nadrukkelijk voor vernieuwing en pakt uit met een aantal opmerkelijke primeurs.

Primeur 1: 235 kunstwerken uit de Arenbergcollectie komen voor het eerst weer samen in Leuven 

Rubens, Jordaens, Dürer en Breughel sierden ooit de vertrekken van de adellijke woonverblijven in Heverlee, Edingen en Brussel. De Arenbergs waren gepassioneerde kunstliefhebbers en verwoede verzamelaars. Hun indrukwekkende kunstcollectie behoorde op haar hoogtepunt zowel qua omvang als qua kwaliteit tot de absolute top.

De expo Macht en Schoonheid. De Arenbergs in M-Museum Leuven gunt de bezoeker een unieke blik in de verzamelingen van de Arenbergs en herenigt vele topstukken die vandaag deel uitmaken van grote museale collecties zoals die van het Metropolitan Museum in New York, het Hammer Museum in Los Angeles en het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

Voorts kan men rondsnuisteren in de verzameling zeldzame boeken en prenten van de familie Arenberg én is er een uiterst zeldzame muziekpartituur van Vivaldi te ontdekken.

Primeur 2: teruggevonden kostuums uit de garderobe van het huis Arenberg in première op de catwalk

Dertig jaar geleden trof curator Anne Verbrugge (KU Leuven) in de rookkamer (fumoir) van het Arenbergkasteel in Heverlee drie grote koffers aan met ruim driehonderd kledingstukken. Het bleek de garderobe te zijn die de Arenbergs gebruikten in het kasteeltheater aan het einde van de negentiende eeuw. Het was voor Anne Verbrugge de start van een omvangrijk onderzoeks- en conserveringstraject. Tijdens de expo in M-Museum Leuven krijgt de bezoeker op een adellijke catwalk de première van een selectie van de mooiste kostuums, die speciaal voor dit festival gerestaureerd zijn en opgesteld in samenwerking met het ModeMuseum Antwerpen.

Primeur 3: een oude Leuvense traditie keert terug naar het Arenbergpark

Waar kan het Arenberg Festival beter beginnen dan op de plaats waar de familie Arenberg eeuwenlang thuis was? Het concept van het openingsfeest gaat terug tot in de late 19de eeuw toen de familie op haar landgoed in Heverlee grote evenementen organiseerde waar velen reikhalzend naar uitkeken. Luchtballonnen, elektrische verlichting en andere sensationele nieuwigheden passeerden er de revue. Een bonte waaier aan vermaak, optredens en eten en drinken maakte het programma compleet.

Deze traditie herleeft op 20 en 21 oktober. Het verleden van de plek gaat er de confrontatie aan met de hedendaagse dynamiek van het Arenbergdomein, dat vandaag de thuishaven is van de ingenieurs van de KU Leuven.

Het hele weekend is de bezoeker welkom voor een bruisende mix van technologie, amusement, cultuur, culinaire ontdekkingen en heel veel doe-activiteiten voor alle leeftijden. Er staan maar liefst 32 activiteiten op het programma.

Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld de videomapping op de gevel van het Arenbergkasteel door videokunstenaar Nele Fack, live begeleid door het Arenbergkoor en de beats van AMyn.

Het openingsweekend is gratis toegankelijk.

Primeur 4: de grootste volksboomplantactie van het jaar in het Heverleebos: 4.200 stuks!

Op zondag 28 oktober van 10 tot 16 uur kan iedereen samen met hertog Leopold van Arenberg meedoen aan de grote boomplantactie in Heverleebos. De Hertogen van Arenberg waren uitstekende bosbeheerders. De prachtige groene long rond Leuven hebben we dan ook aan hen te danken. Het Agentschap voor Natuur en Bos zet hun werk in Leuven en omstreken voort. Jong en oud is welkom op om mee te komen helpen want er liggen maar liefst 4.200 boompjes en struiken klaar. Boswachter Marc Struelens is initiatiefnemer van de boomplantactie, de JNM vzw (de beestige jeugdbeweging) en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw leiden alles mee in goede banen.

Door deze actie wordt Heverleebos diverser voor plant, dier en mens. De struiken vormen een bosrand die de thuis is van insecten en vlinders. In die bosrand worden er ook wilde mispels geplant. De bloem daarvan komt voor in het wapenschild van de hertogen van Arenberg dat al eeuwen lang de familie vertegenwoordigt.

 

Naast de tentoonstelling in M-Museum Leuven verdient de expo Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven speciale aandacht. Daar neem je een kijkje achter de schermen van het leven op het Arenbergkasteel en ontdek je alles over de bouwgeschiedenis ervan. Met speciale technologie beleeft de bezoeker hoe het kasteel er vroeger uitzag en wat door de eeuwen heen de architecturale dromen van de bewoners waren.


Op de website is alle praktische informatie over de meer dan 30 evenementen terug te vinden. Van wandelingen tot lezingen en van concerten tot evenementen. Voor kinderen zijn er activiteiten op hun maat. Allemaal met een bijzondere en vernieuwende invulling van een thema dat tot ieders verbeelding spreekt: de adel, met de Arenbergs in de hoofdrol.

Het volledige programma van het Arenberg Festival vind je op www.arenbergleuven.be/programma.

Programmabrochure-Arenberg-Festival

PDF - 6.8 Mb

Expofolder

PDF - 4.3 Mb

Festivalplan-openingsweekend

PDF - 4.0 Mb

Lien De Keukelaere

Coördinator, KU[N]ST Leuven vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Het Arenberg Festival

KU[N]ST Leuven pakt tussen 20 oktober 2018 en 20 januari 2019 uit met het festival 'Vijf eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa'. 

Het verhaal van de roemrijke adellijke familie Arenberg komt tot leven in groot totaalgebeuren, met een spectaculair openingsweekend op het Kasteelpark Arenberg in Heverlee, grote tentoonstellingen in M – Museum Leuven en in de Universiteitsbibliotheek plus een evenementenprogramma in en rond Leuven.