Tentoonstelling 'Macht en Schoonheid' opent 26 oktober in M-Museum Leuven

Tentoonstelling 'Macht en Schoonheid' opent 26 oktober in M-Museum Leuven

Vijf eeuwen lang was de adellijke familie Arenberg niet weg te denken van het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel. Tijdens die periode groeide een indrukwekkende kunstcollectie die in de loop van de 20ste eeuw wereldwijd verspreid geraakte. Vanaf 26 oktober 2018 brengt de tentoonstelling De Arenbergs in M-Museum Leuven een select aantal (inter)nationale topstukken voor het eerst samen. Werken van Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met documenten en een fijne collectie textiel.

 

 

De familie Arenberg in beeld

Over de eeuwen heen drukten De Arenbergs hun stempel op Europa als veldheren en diplomaten, maar ook als ondernemers en kunstliefhebbers. De tentoonstelling in M belicht die verschillende facetten aan de hand van kunstwerken en nooit eerder getoonde documenten uit binnen- en buitenland. Zo krijg je een beeld van het wel en wee van een roemrijke adellijke familie, hun politieke en militaire lotgevallen, hun economische impact, hun kosmopolitische levensstijl en hun bijzondere interesse voor kunst en cultuur.

Een internationale kunstcollectie

De kunstcollectie van de Arenbergs raakte in de loop van de 20ste eeuw verspreid.  Kunstwerken met het keurmerk Arenberg vind je wereldwijd in privécollecties en musea zoals de National Portrait Gallery in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De tentoonstelling in M brengt een select aantal stukken uit binnen- en buitenland voor het eerst samen. Blikvangers van o.a. Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met preciosa en archiefstukken zoals een nooit eerder getoonde handgeschreven partituur van Vivaldi en de perkamenten rol Rouleau d'Arenberg. Tot slot presenteert de tentoonstelling een collectie baljurken, maskeradekostuums en interieurtextiel van de familie Arenberg.

Curatoren: Peter Carpreau, Mark Derez en Anne Verbrugge

 

Perspreview

Persconferentie  op 24 oktober 2018 vanaf 11u00 in M - Museum Leuven en Universiteitsbibliotheek KU Leuven.

 

Organisatie

De tentoonstelling ‘De Arenbergs’ is een initiatief van M-Museum Leuven en KU[N]ST Leuven. Het is een onderdeel van het Festival ‘Vijf eeuwen Arenberg’, een initiatief van KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad en de KU Leuven.

Met de steun van: Vlaamse overheid, Provincie Vlaams-Brabant, Arenberg Foundation, De Standaard, Klara en KBC.

Praktische info

Met een Arenberg-combiticket bezoek je zowel de toptentoonstelling 'De Arenbergs' n M als de tentoonstelling Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee van Croÿ naar Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek. Die expo belicht de geschiedenis van het iconische Arenbergkasteel in Heverlee. Met moderne technologie krijgt de bezoeker er inzicht in de plannen en de bouw van het kasteel. Authentieke prenten, waardevolle boeken en manuscripten en fotomateriaal geven de bezoeker een inkijk in het kasteel, zijn interieur en de bewoners.

Beide tentoonstellingen lopen van 26 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019.

 

 

 

 

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & Co-voorzitter, KU[N]ST Leuven vzw
Bart Raymaekers Vicerector Cultuur KU Leuven, KU[N]ST Leuven vzw
Lien De Keukelaere Coördinator, KU[N]ST Leuven vzw
Denise Vandevoort Schepen Cultuur Stad Leuven & Co-voorzitter, KU[N]ST Leuven vzw
Bart Raymaekers Vicerector Cultuur KU Leuven, KU[N]ST Leuven vzw
Lien De Keukelaere Coördinator, KU[N]ST Leuven vzw
Over Het Arenberg Festival

KU[N]ST Leuven pakt tussen 20 oktober 2018 en 20 januari 2019 uit met het festival 'Vijf eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa'. 

Het verhaal van de roemrijke adellijke familie Arenberg komt tot leven in groot totaalgebeuren, met een spectaculair openingsweekend op het Kasteelpark Arenberg in Heverlee, grote tentoonstellingen in M – Museum Leuven en in de Universiteitsbibliotheek plus een evenementenprogramma in en rond Leuven.